Навръх 100-годишния си юбилей дядо Добри от Байлово изчезна безследно

Най-големият дарител на църквата дядо Добри от Байлово мистериозно изчезна навръх 100-годишния си юбилей – пише „България днес”. Пред изданието негови близки и приятели признаха, че не са го виждали и чували от 3 дни и никой няма представа къде се намира старецът. „За последно го видяхме преди няколко дни, когато го чух, че е станал в 4 ч. сутринта и вдигаше някакъв шум в къщурката си. Притесни се, че може да ни е събудил, но му казахме, че няма проблем. Оттогава не сме го виждали, но вярваме, че е добре” – разказва пред изданието съсед на стареца от Байлово.

[caption id="attachment_416801" align="alignleft" width="300"]Дядо Добри от Байлово Дядо Добри имал традиция да се моли на рождения си ден[/caption]

В малкото населено място най-обсъжданата тема беше рождения ден на дядо Добри, който стана известен като най-големия дарител на църквата. Той бяга от всякаква известност, защото смята, че е свързана с дявола. Старецът не иска да се говори за начинанията му и вероятно предугаждайки, че на юбилея му ще се говори за него, е решил да се покрие. Дядо Добри имал навика на рождения си ден – 20 юли, Илинден да ходи да се поклонява в някой храм и да отправя молитви. Старецът неведнъж е изтъквал, че не иска да се шуми около празника му. Най-важното за него било да бъде оставен на спокойствие, защото обичал да е тихо около къщичката му.

С годините дядо Добри от Байлово се превърна в символ на доброта за много българи – подчертава изданието.