КТБ са успели да избегнат лошите кредити посредством редица шашми, които одитът разкри

Схемата за източване на КТБ се изясни съвсем след направения на банката одит. Оказа се, че от финансовата институция са прикривали така наречените си "лоши" кредити към свързани лица посредством кредитиране на свързани дружества. От своя страна пък въпросните дружества са отпускали кредити на първоначалния кредитополучател.

КТБТой пък прехвърля заема си към друго дружество, отново свързано, което вече е кредитирано с цел да придобие вземането. По този начин се получава омагьосан кръг, посредством който само се сменя кредитополучателят, без на практика, парите да бъдат върнати. Което води до сериозни загуби за КТБ. Запознати с одита на финансовата институция разкриват, че по тази схема фирми са теглели кредити в размер на милиони левове, за които са били одобрени буквално за часове.

Проверката е показала още, че повечето фирми, изтеглили кредити от КТБ, са без реална търговска дейност, както и без ликвидни активи. Това прави и кредитите несъбираеми. Въпросната схема е прилагана при няколко десетки фирми и вече е напълно изяснена от направения одит, научиха от "24 часа".