Предлагат нов вариант за спасяването на КТБ

От финансовото министерство обявиха нов вариант за спасяването на КТБ. След разговор по телефона между финансовият министър Петър Чобанов и шефа на резервния фонд на Султаната Оман Абдулсалам ал Муршиди, става ясно, че вероятно фондът може да спаси Коперативна търговска банка. „В разговора бяха отхвърлени спекулативните тези, че акционерите на КТБ не са поканени да участват в намиране на работещо решение за банката. Ще се даде възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс, без да се ангажират публични средства. Това е най-желаният изход от ситуацията” – обявиха от финансовото министерство.

[caption id="attachment_416656" align="alignleft" width="300"]КТБ Акционерите искат да спасят КТБ без намесата на държавата[/caption]

Оманският фонд притежава 30 % от акциите в КТБ и според мажоритарния собственик Цветан Василев му е била отказана възможността да оздрави банката си. Затова и от фонда се заканиха да съдят България за създадената ситуация. От ДПС се зарадваха на новината, че има кой да спаси банката, без държавата да си бърка в джоба. „Ако има бизнес решение на този финансов казус, ние бихме го приветствали” – заяви лидерът на партията Лютви Местан. На три пъти османските акционери в КТБ са искали среща с ръководството на БНБ, но до среща така и не се е стигнало – обяви бившият министър на финансите Стоян Александров, който е вложител на КТБ и е в близки отношения с Цветан Василев. Друг яростен защитник на банката е Иван Костов, за когото се говори, че къта в нея 1 милион лева. За Георги Първанов също се писа, че чрез подставено лице има авоар в КТБ в размер на 80 млн. лева. Тези информации обаче остават в сферата на догадките.