КТБ примамило вложителите с високи лихви по депозитите

Петима от вложителите на КТБ ще изгорят с 300 милиона лева.

КТБ успя да привлече големите суми на вложителите с високите лихви по депозитите, които предлагаше преди да се срине. До момента е ясно, че в списъка с клиентите с най-големи влогове в КТБ са Иван Костов и Вежди Рашидов. Вестник „168 часа” отбелязва, че бившият министър на културата Вежди Рашидов е декларирал, че има 2.6 милиона лева в КТБ.

Малко след това стана ясно, че и бившият премиер на Република България - Иван Костов също има пари в затворената банка. Първоначално Иван Костов категорично отричаше информацията, че има влогове в КТБ, но по-късно стана ясно, че семейството му държи немалка част от парите си там (около 1 милион лева).

[caption id="attachment_416564" align="alignright" width="300"]КТБ примамило вложителите с високи лихви по депозитите КТБ примамило вложителите с високи лихви по депозитите[/caption]

За Вежди Рашидов пък се твърди, че е отричал слуховете, че е вкарал парите си в КТБ, тъй като му били обещани преференциални лихви като на политик. Информацията от кулоарите на парламента обаче сочи, че немалка част от народните представители са били примамени да държат финансовите си средства в КТБ срещу 12%-на лихва. За сравнение – обичайната лихва е около 7%.

Близо 3 600 човека имат депозити в КТБ, които надвишават гарантираната от държавата сума в размер на 100 хиляди евро. 46 от вложителите пък имат депозити, надхвърлящи 1 милион лева. Освен на редица известни личности, в банковите трезори на КТБ има блокирани финансови средства и на държавни предприятия, които са над 138 милиона лева, пише Блиц.

Бившият министър на икономиката – доц. Стоян Александров взриви обществото преди няколко дни, разкривайки, че в основата на създалия се скандал около КТБ стои енергийният министър Драгомир Стойнев. Според Александров, Драгомир Стойнев лично е разпоредил от КТБ да бъдат изтеглени 320-те милиона на държавните дружества. Реално с тази заповед е стартирало съсипването на банката, пише mignews.info. като се позовава на думите на доц. Александров, изречени в ефира на СКАТ.