Вината за дерайлиралия влак на гара „Калояновец” не е на машинистите

Случаят с дерайлиралия влак край гара „Калояновец” претърпя пълен обрат.

Оказа се, че вината за тежкия инцидент не е в резултат на човешка грешка, както бе съобщено по-рано. Двамата машинисти, които са управлявали злощастния влак в събота, не са виновни за инцидента. До дерайлирането на влака край гара „Калояновец” се е стигнало заради автоматиката, която не сработила. Това е и тезата, която бе защитена от Димитър Гергов, който е председател на синдиката на локомотивния персонал в пловдивското депо.

[caption id="attachment_416201" align="alignright" width="300"]Вината за дерайлиралия влак на гара „Калояново” не е на машинистите Вината за дерайлиралия влак на гара „Калояновец” не е на машинистите[/caption]

Колегите на двамата машинисти също твърдят, че в участъка край гара „Калояновец” автоматичната система не работи. Двамата машинисти – загиналия 38-годишен Венко Тодоров и неговия колега – Христо Тиляшев на 42 години са имали злата участ да работят точно на този участък. В ефира на Нова тв, Димитър Гергов подчерта, че предвид, че познават изключително добре колегите, управлявали влака, категорично се отхвърля възможността за човешка грешка. В този ред на мисли се стига до извода, че се е получила грешка при сигнализацията.

Димитър Гергов обаче призна, че автоматичната локомотивна сигнализация за контрол (там, където работи) е предотвратила 4-5 тежки инцидента. Към днешна дата обаче тя е сменена с друга, която за съжаление е много по-несполучлива от предходната. Според Гергов не се изключва възможността в района на гара „Калояновец” да се случи и друг тежък инцидент, тъй като въпреки ремонта на отсечката, системата на това трасе не е активна и се налага машинистите да управляват влаковете без необходимата информация. Любомир Мирков пък посочи, че не допускат, че двамата машинисти са си позволили лукса да навлязат в отсечката с висока скорост, тъй като знаят, че районът не е безопасен.

Колегите им от пловдивското депо все още са в шок от случилото се и ги описват като много добри машинисти. Те са категорични, че до тежкия инцидент край гара „Калояновец” не се е стигнало в резултат на човешка грешка и отхвърлят твърденията на ръководството на БДЖ, че са били пропуснати два предупредителни семафора, пише pik.bg.