Николай Бареков иска да бъде оповестена връзката на Борисов с източването на КТБ

Евродепутатът Николай Бареков внесе сигнал в прокуратурата срещу председателя на ГЕРБ Бойко Борисов.

Николай Бареков отправи призив към вътрешния министър Цветлин Йовчев да оповести информацията, с която разполага за връзките на Бойко Борисов с лица от подземния свят. Въпросите, които председателят на ББЦ Николай Бареков отправи към вътрешния министър бяха доста. Той попита Йовчев с какви доказателства разполага по отношения на твърденията му, че бившият охранител е свързан с лица от организираната престъпност.

[caption id="attachment_416128" align="alignright" width="224"]Николай Бареков иска да бъде оповестена връзката на Борисов с източването на КТБ Николай Бареков иска да бъде оповестена връзката на Борисов с източването на КТБ[/caption]

Николай Бареков попита и дали Йовчев като министър разполага с досието на бивш служител на МВР, който в последствие стана премиер и си позволи да прочиства архивите на вътрешното министерство, свързани с „престъпното му минало”.

Председателят на ББЦ попита дали Цветлин Йовчев като министър на вътрешните работи би извършил проверка има ли досие, свързано с гореспоменатата личност в качеството му на нелегален сътрудник на НРС. Николай Бареков е категоричен, че ако вътрешният министър прояви интерес към тези факти, ще стане ясно как това лице се е облагодетелствало от заеманите от него постове, както и в какви деяния е замесено като главен секретар на МВР и сътрудник на службите. Николай Бареков попита и дали е допустимо служители от МВР да сменят непрекъснато амплоато си – от полицаи в мутри и обратно.

Призивът на Николай Бареков дойде в резултат на острото изявление на вътрешния министър Цветлин Йовчев, че се надява в обществото, в което живеем никога да не позволява на „бивш охранител” свързан с лица от организираната престъпност да обвинява, арестува и издава присъди. Евродепутатът изпрати сигнал и до обвинител номер едно на България – Сотир Цацаров. Той поиска да бъде извършена обстойна проверка на всички факти по отношение на началния момент на източването на Корпоративна търговска банка и респективно връзката на Бойко Борисов с него. В заключение Бареков посочва, че Йовчев трябва да бъде призован да изложи детайлно всички факти и обстоятелства, които свързват лидера на ГЕРБ с организираната престъпност, пише pik.bg.