Валери Димитров посочи, че подкрепя твърдо спазването на синхронизираното законодателство с Евросъюза

Професор Валери Димитров разкри истината за влоговете в КТБ.

В ефира на Нова тв, проф. Валери Димитров заяви, че КТБ е протежирана пирамида. Според него парите на вложителите в КТБ ще бъдат върнати в пълен размер, ако бъде приет специален закон. Това обаче ще бъде прецедент, който ще обезсмисли досегашното законодателство. В този ред на мисли, проф. Димитров смята, че този ход не е правилен, пише trud.bg.

Проф. Валери Димитров посочи, че подкрепя твърдо спазването на синхронизираното законодателство с Евросъюза и това да бъде изплатен само гарантираният размер на влоговете – до 200 хиляди лева.

[caption id="attachment_416085" align="alignright" width="300"]Валери Димитров посочи, че подкрепя твърдо спазването на синхронизираното законодателство с Евросъюза Валери Димитров посочи, че подкрепя твърдо спазването на синхронизираното законодателство с Евросъюза[/caption]

Той смята, че е невъзможно досиетата на кредитополучателите да изчезнат, тъй като има достатъчно информация и копия за това в Българска народна банка. Димитров подчерта дебело, че европейската практика не е да бъдат защитени всички вложители във фалирала финансова институция. Бившият директор на Сметната палата е на мнение, че всеки един вложител трябва да понесе отговорността за избора си.

От думите на проф. Валери Димитров стана ясно, че европейското законодателство е насочено основно в защита на дребните вложители и то не трябва да бъде отхвърляно в страната ни. Според него в случая с КТБ трябва да бъде приложен Законът за финансова несъстоятелност, в противен случай прецедентът ще бъде много лош. Проф. Димитров попита дали за всяка финансова институция, която се разклати ще бъде приет отделен закон. В заключение бившият шеф на сметната палата определи КТБ като "протежирана финансова пирамида".

По-рано ген. Атанас Атанасов заяви, че заради случващото се в КТБ, в сараите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в „Росенец” в Бургас, са прехвърчали сериозни искри. Заради скандала, заформил се около финансовата институция, Ахмед Доган е свикал извънредна среща. Ген. Атанасов за пореден път посочи, че КТБ е банката на сараите и именно тя е обслужвала операциите на ДПС. Той поиска да бъде извадена наяве информацията за имената на политиците, теглили кредити от КТБ, пише pik.bg.