Цветан Василев извадил банкнотите от трезора като „перфорирани”

Цветан Василев изнесъл безпроблемно чувалите с 205-те милиона лева от КТБ.

Една от основните версии на разследващите сочи, че по всяка вероятност банкнотите са извадени от трезора като „перфорирани” (негодни за употреба), отбелязва на страниците си вестник „Стандарт”, позовавайки се на високопоставени обвинители. В момента се извършва проверка на тази версия. Разследващи посочват, че по този начин товаренето на чувалите с банкнотите не биело на очи. Те твърдят, че колосалната сума пари вероятно е била изнесена зад граница с помощта на частен самолет.

[caption id="attachment_415991" align="alignright" width="300"]Цветан Василев извадил банкнотите от трезора като „перфорирани” Цветан Василев извадил банкнотите от трезора като „перфорирани”[/caption]

Другата хипотеза по случая е, че милионите на Цветан Василев от КТБ не са напускали границите на България. Усилено се работи по вероятността изнесените от КТБ над 23 млн. лева, над 93 млн. евро и 45 хил. долара все още да се съхраняват някъде на склад у нас и да бъдат прехвърляни постепенно на дребни суми към банки зад граница. В противен случай, вкарването на крупна сума пари в обращение по банков път няма да остане незабелязано. Цветан Василев категорично твърди, че не е теглил такава огромна сума. Разследващите обаче са категорични, че думите му не звучат никак убедително.

От БНБ пък умуват специален закон, с който да се уреди фалита на КТБ, прехвърлянето на активите и депозитите в "Креди Агрикол" и гарантирането им от държавата, както и национализирането на втората банка, пише „Труд”. Идеите на БНБ вече са били представени в Министерството на финансите в петък. Идеите за ремонт трябва да бъдат осъществени в следващите няколко дни, за да се позволи на централната банка да извърши планираната операция до 21 юли, когато трябва да бъде отворен трезорът. Част от темите са подложени на обсъждане от членовете на Комисията по бюджет и финанси в парламента. На този етап обаче все още няма съгласие между институциите и поради тази причина участниците в разговорите отказват да направят какъвто и да било коментар пред медиите, пише pik.bg.