Банкерът Цветан Василев спряган за агент на КГБ

Какъв е произходът на Цветан Василев – мажоритарният собственик на източената КТБ и най-одумван банкер в момента у нас? Цветан Василев, или Мистър Икономика – 2011 г., излиза на финансовата сцена преди години сякаш от нищото – пише „Уикенд”. Той е син на шивач от Габрово. Прекарва бедно детство в родния си град, но е отличник на Априловската гимназия. Израства в мизерната махала със звучното име „Гъзурници”, която днес е село с далеч по-благозвучното Любово. Учителите го хвалят, че е сред най-умните и будни ученици. Математиката е истинската му стихия. Още в гимназията без проблеми решава сложни задачи за студенти.

[caption id="attachment_415873" align="alignleft" width="300"]Цветан Василев Цветан Василев има полска диплома[/caption]

Като отличен ученик Цветан Василев е пратен да събира ум и знания в братска социалистическа Полша. Следва външна търговия в полския град Лодз. Интересното в студентската му биография, че той изчезва за една година от Полша, просто потъва вдън земя. След тази година се връща и завършва образованието си. Тръгва мълвата, че през тази 1 година бъдещият финансист е бил на обучение в Москва в руските тайни служби КГБ, като преди това е бил вербуван - твърди "Уикенд". В момента местонахождението на Цветан Василев не е известно. Главният прокурор Цацаров каза, че ще потърси международна помощ за издирването му. Последните данни за банкера са отпреди седмица, когато той бил засечен във Виена.

От БНБ оповестиха, че общо изтеглените пари от банка КТБ, ден преди затварянето й, възлизат на над 205 млн. лв. За неправомерното теглене бяха арестувани двама души - председателят на УС и главната касиерка на банката.