Нова тв и бТВ отново се сдърпаха за рейтинга

Нова тв с остра реакция срещу бТВ. Двете водещи телевизии отново се сдърпаха за рейтинга. Причината за скандала между тях станаха последните данни, с които бТВ се похвали. Медията заяви, че е отчела по-висок рейтинг от конкурентната си Нова тв на 7 юли вечерта в часовия пояс след 22,30 до 00,34 часа.

Нова тв опроверга тази информация, заявявайки че данните, които медията представя не са достоверни. Напомняме ви, че двете компании работят с различни пийпълметрични агенции. Нова тв разчита на чешката компания "Медия рисърч", а бТВ на "ГАРБ".

[caption id="attachment_415665" align="alignright" width="300"]Нова тв Нова тв в люта битка с бТВ[/caption]

Преди две години агенцията, с която работи бТВ прехвърли част от акциите си на швейцарско дружество, собственост на банкера Цветан Василев.

Нова тв излезе с официално обръщение към бТВ, в което разкри схемата, по която медията манипулира данните за рейтинг.

Данните, които "ГАРБ" е използвала за конкретния период са на база население в големите градове, което съставлява общо 8% от населението на страната ни. Групата от потребители в панела са общо 170 човека. Спрямо тази целева група рейтингът е 4,2%, което означава, че 4 човека са бТВ в посочения час.

Рейтингът, за който бТВ парадира, е на база гледаемост от 4 човека.

Нова тв е на мнение, че конкуренцията на медийния пазар у нас води до положителни резултати в развитието на медиите, но призова бТВ да бъде коректна и да се съобразява със стандартите за измерване на рейтинга, пише ПИК.