Сергей Станишев планира да разшири лявото обединение

Сергей Станишев планира сериозни промени в „Коалиция за България”.

След като Сергей Станишев ще остане председател на „Коалиция за България” след сдаването на председателското място в БСП, планира сериозно разширение на лявото обединение. Той възнамерява да привлече неправителствени и граждански организации. Източници от „Позитано” 20 издават, че за предстоящите избори, които ще се проведат на 5 октомври, от коалицията могат да отпаднат част от малките партии, от чиито резултати ръководството е крайно недоволно, отбелязва на страниците си „Труд”.

[caption id="attachment_415654" align="alignright" width="300"]Сергей Станишев планира да разшири лявото обединение Сергей Станишев планира да разшири лявото обединение[/caption]

Към днешна дата в „Коалиция за България” влизат Движението за социален хуманизъм, "Български социалдемократи", Комунистическата партия на България, "Европейска сигурност и интеграция", Земеделският съюз "Александър Стамболийски", "Евророма" и "Нова зора". По идеята за ляво обединение по подобие на ПАСОК, не се изключва вероятността да бъдат поканени и организации, взели дейно участие при изготвянето на Изборния кодекс и други важни законопроекти. Предстои в структурата на левицата да стартират и номинациите за нов лидер, който ще бъде избран на 27 юли.

Както вече стана ясно, официалните участници в надпреварата за председателското място в БСП вече са трима – Мая Манолова, Драгомир Стойнев и Янаки Стоилов. Очаква се обаче до края на настоящата седмица Корнелия Нинова също да обяви официално, че ще участва в битката за председателското място в БСП. Възможно е Михаил Миков да не влезе в надпреварата. От „Позитано” 20 издават, че Мая Манолова може да не успее да събере необходимата подкрепа, тъй като засега фаворит е Драгомир Стойнев и именно около него ще се обедини ядрото. Припомняме, че енергийният министър е фаворитът и на Сергей Станишев. Неслучайно той го направи свой заместник броени дни преди конгреса на столетницата, пише pik.bg.

По-рано днес червеният депутат Татяна Буруджиева заяви категорично, че в червените редици няма „градушка” и допълни, че и Мая Манолова, и Драгомир Стойнев са биткаджии и биха могли да се преборят за председателското място в БСП.