Едуард Шевернадзе издъхна на 87 години

Световните информационни агенции гръмнаха с новината за смъртта на Едуард Шевернадзе.

Едуард Шевернадзе се спомина на 87 години. Той дълги години бе държавен глава на Грузия. През последните няколко години често пъти се появяваха слухове, че Едуард Шевернадзе е тежко болен. Преди четири години грузинските медии писаха, че бившият държавен глава страда от рак на простатата, а личният лекар на Шевернадзе - Гулико Чапидзе обаче категорично отрече това, отбелязва вестник „Известия”. Малко по-късно обаче стана ясно, че Едуард Шевернадзе действително е страдал от рак на простатата.

[caption id="attachment_415368" align="alignright" width="300"]Едуард Шевернадзе издъхна на 87 години Едуард Шевернадзе издъхна на 87 години[/caption]

Преди известно време бившият президент на Грузия определи като най-тежкия ден в живота му този, в който съпругата му Нанули си отива от този свят след продължително боледуване. Приживе Едуард Шевернаде разкри, че се е появил на бял свят като по чудо, тъй като майка му била тежко болна и специалистите категорично й забранили бременност. Когато обаче майката на бившия грузински президент разбира, че е бременна, вече е твърде късно да направи аборт. До последния ден на бременността й, никой не се наемал да даде гаранции както за нея, така и за бебето и всички очаквали събитията да се развият по възможно най-лошия начин. В крайна сметка обаче станало истинско чудо и Едуард Шевернадзе се родил напълно здрав.

През януари тази година той отмени приема по повод 86-та му годишнина заради трагичните събития в Киев. Според първоначалния план, приемът е трябвало да се състои във вилата му в Тбилиси. Така на последния му рожден ден Едуард Шевернадзе е обграден само от най-близките си хора (семейството) – двете му деца, пет внука и трима правнука. В последните години от живота си бившият държавен глава се отнася с чувство за хумор към твърденията, че може да издъхне всеки момент. Два месеца преди да се спомине, той пише стих, който се превръща в негова своеобразна епитафия, пише Блиц.