Присъдата на Евелин Банев-Брендо ще бъде прочетена на 11 юли

Показанията на мистериозен наркобарон може да доведат до оправдаването на Брендо по обвинението за пране на 21 млн. евро печалби от трафик на кокаин – пише „България днес”. Това прогнозират пред изданието юристи след последното заседание по делото в Софийския апелативен съд. На него държавното обвинение поиска 12 години затвор за Евелин Банев. За бившата му съпруга Моника Добринова прокуратурата поиска 3 години, а за сестра й – Десислава Дишлиева – 6 г. зад решетките. Според юристите обаче далеч по-вероятно е на 11 юли Брендо да чуе оправдателна присъда. Скандалният обрат по делото можел да настъпи след вчерашния разпит на наркобоса Ивайло Атанасов-Хаселбарт. Той бе проведен с видеоконферентна връзка със затвор в Барселона, където бандитът излежава присъда за наркотрафик.

[caption id="attachment_415185" align="alignleft" width="300"]Евелин Банев-Брендо Има вероятност Брендо да се измъкне сух от делото[/caption]

Напук на твърденията в обвинителния акт срещу Брендо, наркобаронът заяви, че не го познава, нито е имал връзка с него. Отрече някога да е превеждал пари в България, които после да са се връщали изпрани при него. Подобно нещо се твърди с категоричност от прокуратурата в обвинителният акт срещу Банев. За схемата се разбира покрай разбиването в Испания на бандата на Хаселбарт. Тогава тамошните ченгета установяват, че печалбите от трафик на кокаин са превеждани към офшорка, която е свързана със схемите за пране на пари на Брендо. В крайна сметка заради само косвените улики вината на Банев не е доказана и той не е осъден в Испания.

След показанията на Хаселбарт, че не познава Брендо, срещу Банев остават само косвени доказателства за пране на пари. Така вместо исканата присъда, има вероятност той да бъде обявен за невинен.