Росен Плевнелиев чака правителството да подаде оставка, за да обяви служебно управляващите

Росен Плевнелиев обяви, че е готов със служебния кабинет. Президентът обяви, че очаква само кабинетът, начело с премиера Пламен Орешарски, да подадат оставка, и ще обяви имената на хората, които ще станат част от назначения от него служебен кабинет. Преди това Росен Плевнелиев възнамерява да проведе редица срещи-консултации с лидерите на водещите политически сили в България.

[caption id="attachment_414868" align="alignright" width="300"]Росен Плевнелиев е готов със служебния кабинет Росен Плевнелиев е готов със служебния кабинет[/caption]

Запознати обаче издават, че държавният глава вече е взел решение кои да са в служебното правителство. И почти половината от служебните министри ще бъдат съветниците и секретарите на Плевнелиев. С две думи, Росен Плевнелиев си стяга свои хора да управляват страната, макар и за няколко месеца, научиха от Труд.

Сред най-обсъжданите евентуални назначения е това на Екатерина Захариева. По време на служебното правителство, оглавявано от Марин Райков, Захариева беше вицепремиер и министър на регионалното развитие.

Пост, който в евентуалния бъдещ служебен кабинет, ще бъде заеман от Йорданка Чобанова. Евгени Ангелов е спряган за министър на икономиката, а Тихомир Стойчев ще заеме поста на външен министър. Деяна Костадинова пък ще е социален министър, научиха от БЛИЦ.