Специалисти алармират, че има опасност морето да е заразено

Макар летния сезон да се намира в самото начало, морето вече взе първите си жертви.

Само в рамките на два дни, морето е взело две жертви, разкриват очевидци. В петък в Районното полицейско управление на Несебър е получен сигнал около 17 ч., че тялото на удавен мъж е било извадено от морето. Случката се е разиграла на централния плаж в близост до спасителен пост №2 в с. Равда. При извършения оглед станало ясно, че трупът, изваден от морето е на 70-годишния софиянец Владимир Божков. Той е откаран за аутопсия в катедрата по „съдебна медицина” към многопрофилната болница в Бургас.

[caption id="attachment_414710" align="alignright" width="300"]Специалисти алармират, че има опасност морето да е заразено Специалисти алармират, че има опасност морето да е заразено[/caption]

На следващия ден (в събота), около 12 ч. на обяд е бил подаден сигнал в I-во Районно управление на полицията в Бургас, че в района на външната стена на кея е открит труп на мъж. Трупът е открит в близост до базата на завод „Илия Бояджиев”. Мъжът е бил легнал по гръб с разперени настрани ръце. Органите на реда установили, че безжизненото тяло е на 72-годишния Махмуд Махмуд от квартал „Победа” в града. Според първоначалната информация, възрастният мъж излязъл за риба в морето заедно със свои приятели. Предполага се, че смъртта му е била причинена от инфаркт. Предстои резултатите от аутопсията да разкрият причината за смъртта му.

Междувременно специалисти обявиха, че съществува голяма опасност морската вода да е заразена с вирусен хепатит А. Завеждащият отделението по хепатология в болница "Св. Иван Рилски" в София - проф. Красимир Антонов подчерта, че за увеличаването на опасността допринасят неудачите в канализационните системи, причинени от природните бедствия, които сполетяха родното Черноморие и в частност Варна. Специалистите алармират, че освен от замърсената вода на морето, могат да бъдат инфектирани от вирусен хепатит А и от консумацията на сурови миди. Оказва се, че от близо 100 хиляди души в България, които са заразени с хепатит С в България 99 хиляди от тях дори не подозират, че са инфектирани с това заболяване, пише pik.bg.