Скандални комисионери атакуват с примамливи предложения клиенти на КТБ

Проблемите около КТБ не стихват.

Нов скандал разтърси КТБ, след като излязоха наяве още скандални разкрития. Оказва се, че безскрупулни тарикати са оферирали няколко известни крупни бизнесмени от София да им помогнат да изтеглят влоговете си от КТБ. В замяна на това, бизнесмените трябвало да платят тлъста комисионна в размер на 20% от изтеглената сума. Скандалната информация бе разкрита от Информационна агенция „ПИК”, която се позовава на потърпевши клиенти на КТБ.

[caption id="attachment_414465" align="alignright" width="300"]Скандални комисионери атакуват клиенти на КТБ с примамливи предложения Скандални комисионери атакуват клиенти на КТБ с примамливи предложения[/caption]

Един от бизнесмените е получил предложение да изтегли безпрепятствено авоарите си, надхвърлящи сумата от два милиона лева. Това обаче можело да стане възможно само ако преведе 400 хиляди лева чрез една от националните системи за бързи преводи – РИНГС. Бизнесменът категорично отказал предложението и дори обмисля да подаде сигнал в Икономическа полиция. Скандалните комисионери са атакували с примамливото предложение и други едри бизнесмени, притеснени от факта, че известно време няма да имат достъп до авоарите си в КТБ.

Ситуацията ги е поставила в доста неудобно положение, тъй като не само нямат пари за сключването на нови сделки, а и нямат средства, с които да платят възнагражденията на служителите си. Този факт предизвиква сериозно напрежение във фирмите, чиито собственици имат сметки в КТБ. Официалната информация на БНБ сочи, че КТБ ще отвори врати на 21 юни точно в 9 ч. Дали обаче ще стане така или ще излезе нещо непредвидено, предстои да разберем. От няколко дни насам служителите на Централния надзор са предприели всички необходими действия, за да стабилизират банковата група.

От Българската национална банка посочват, че заедно с правителството са предприели действия, чрез които да бъде увеличен капиталът на КТБ. В рамките на законовите им правомощия, БНБ ще разпореди увеличаването на капитала на КТБ да бъде поето от държавната ББР (Българска банка за развитие) и Фонда за гарантиране на влоговете, пише pik.bg.