Антракс и нилска треска заплашват Североизточна България

Нова опасност надвисна над Североизточна България след наводнението.

Експерти предупреждават, че Североизточна България е застрашена от антракс и нилска треска. Д-р Тодор Кантарджиев, който е шеф на Центъра по заразни и паразитни болести подчертава, че поройните дъждове са отнесли повърхностния слой на почвата, а под него се намират залежите на антраксни спори, което на практика означава, че към момента те са напълно открити. Вестник „Телеграф” отбелязва на страниците си, че антраксните спори ще продължат развитието си и при леко затопляне на времето ще се разнесат по новата растителност или по тази, която е оцеляла след проливните дъждове, които застигнаха Североизточна България.

[caption id="attachment_414203" align="alignright" width="300"]Антракс и нилска треска заплашват Североизточна България Антракс и нилска треска заплашват Североизточна България[/caption]

Днес Министерството на земеделието и храните ще поиска допълнителни два милиона лева за борба с градушките. Допълнителната сума е необходима, тъй като само от началото на настоящата година са били изстреляни повече от осем хиляди противоградни ракети. За сравнение, броят на противоградните ракети, изстреляни за цялата 2013 година, е бил едва 5 хиляди. Българското национално радио предаде, че от агроведомството са отчели, че имат нужда от 12 милиона лева за разширяването на територията за борба с градушките с още 6 млн. декара в районите на Любимец, Хасково и Ямбол.

Новата буря, която се изви снощи е нанесла сериозни щети в района на Бургас. Регистрирани са пет инцидента с нанесени материални щети в резултат на силния вятър. Информацията бе съобщена от радио „Фокус”-Бургас, позовавайки се на думите на Николай Николаев от служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в града. Николаев поясни, че са няколко случаите, в които повалени от силния вятър дървета са се стоварили върху автомобили. През изминалата нощ четири екипа на пожарната са били ангажирани с дейност по отстраняването на авариите. Получени са и два сигнала за надвиснал клон и едно дърво, което е паднало и пречи, пише pik.bg. Като по чудо снощният дъжд не е причинил наводнения.