Съдбата на КТБ е въпрос с обществена значимост

След скандала с Цветан Василев проверката в КТБ продължава с пълна сила. Последната информация, която се появи в медийно пространство относно КТБ е, че банковата инстутиция ще възстанови нормалния си процес на работа отново на 21 юли. Според експерти този период е изключително кратък и не е възможно да бъде направена обстойна ревизия.

От банката заяви, че клиентите й ще имат достъп до трезорите след предоставянето на съответния документ. В момента се разглеждат три сценария за съдбата на КТБ. Единият от тях в Българската банка за развитие (ББР) е да налее още капитал в КТБ. Съществува и вероятност ББР да намали капитала на КТБ в размер на загубите, които финансовата институция е реализирала. Третият вариант е държавата да придобие собствеността върху КТБ срещу 1 евро. Подобен вариант не е прецедент за финансовата политика на България.

[caption id="attachment_414048" align="alignright" width="300"]КТБ Три варианта за съдбата на КТБ[/caption]

Напомняме ви, че през 1996 година БНБ се сдоби със собствеността върху Агробизнес банк, чиито собственици обявиха несъстоятелност.

Изпълнителният директор на Българската банка за развитие - Билян Балев коментира вариантите за КТБ, заявявайки че всеки един от тях е възможен.

Остава неясен засега въпроса с обслужването на кредите към банката. КТБ (Кооперативна търговска банка) заяви, че не е блокирана системата за получаване на платежни нареждания към банката, което означава, че погасянето на кредитните вноски би следвало да се извършва както до сега, пише БЛИЦ.