Случващото се в КТБ е сблъсък заради Москва

Публикация на страниците на авторитетното издание „The Financial Times” разкри истината за ситуацията в банката на Цветан Василев - КТБ.

От информацията поместена на страниците на вестника става ясно, че финансовият министър на страната Петър Чобанов и централната банка са влезли в сблъсък заради възможното участие на държавно контролирана руска банка в спасяването на българския кредитор, поставен под контрола на БНБ. Спорът за спасяването на КТБ (Корпоративна търговска банка), която е свързана с политически лица напомня много за близките връзки на София с Москва, които са подложени на доста критично разглеждане от европейските й партньори.

[caption id="attachment_414051" align="alignright" width="300"]Случващото се в КТБ е сблъсък заради Москва Случващото се в КТБ е сблъсък заради Москва[/caption]

Повече от очевидно е, че хаосът, в който изпадна КТБ дойде след като най-големият й клиент обвини най-големия акционер в заговор за убийството му. БНБ се зае в ръце и побърза да овладее последствията, изразявайки опасенията си от срив, който ще отприщи масовото теглене на депозитите в най-бедната държава-членка на Европейския съюз, каквато е България. Централната банка на страната обяви, че акционерите трябва да бъдат отписани. Специалисти посочват, че това решение открива пътя към национализация на финансовата институция. В понеделник финансовият министър Петър Чобанов заяви, че акционерите трябва да бъдат призовани да вземат участие в рекапитализирането на КТБ.

Междувременно стана ясно, че в КТБ, която бе поставена под специален надзор от БНБ, са блокирани 6.5 млн. евро на компанията „Виваком”. Тази информация стана ясна от официално съобщение на компанията, поместена в сайта за разкриване на информация на Лондонската и Ирландската фондови борси. В информацията се посочва още, че Централната банка на България е определила датата 21 юли за възстановяването на работата. Всеизвестен е фактът, че компанията „Виваком” е собственост на КТБ и на руското дружество „ВТБ Капитал”, което е дъщерна компания на банка ВТБ. Ако акционерите на КТБ не успеят да се споразумеят за довнасяне на капитал до 20 юли, то тогава българското правителство ще прибегне до национализиране на банката, пише pik.bg.