КТБ става собственост на руската държавна ВТБ?

Руската държавна ВТБ купува Кооперативна търговска банка (КТБ) – съобщи източник от банковите среди. Във Виена е имало разговори с европейския й клон на тази тема. Тази неофициална информация бе потвърдена първо от официалното съобщение на БНБ, за да помогне на КТБ. Самият шеф на централната банка Иван Искров потвърди, че има първоначално проявен интерес от ВТБ. Той увери, че при по-нататъшно развитие ще информира обществеността.

Представители на ВТБ (Внешторгбанк) в България са бившият финансов министър Милен Велчев, брат му Георги Велчев и финансистът Красимир Катев.

[caption id="attachment_413787" align="alignleft" width="300"]КТБ Цветан Василев Цветан Василев до последно твърдеше, че КТБ е стабилна[/caption]

Мярката на БНБ бе предприета, след като КТБ се обърна с изрична молба към централната банка за предприемане на спешни действия. „За да защити интересите на своите вложители и клиенти, КТБ реши да потърси институционалната подкрепа на БНБ за реда на Закона за кредитните институции, като предложи на централната банка да постави КТБ под специален надзор поради опасност от неплатежоспособност” – написали са в искането си шефове от банката на Цветан Василев.

Мажоритарният собственик на банката Цветан Василев до последно твърдеше, че няма проблеми в трезора.

„Уважаеми колеги, нека не си бутаме къщата, без да има никаква необходимост” – призова управителят на БНБ Иван Искров и предупреди всички да бъдат много отговорни, когато говорят за КТБ.