Вижда се краят на кабинета на Пламен Орешарски

Премиерът Пламен Орешарски ще подаде оставката си до дни.

Парламентарно представените политически сили се договориха, че предсрочните избори ще се проведат във времето между 28 септември и 12 октомври. Преди тази дата обаче трябва да бъде сформирано служебно правителство. Най-големият въпрос, който стои е кой ще бъде следващият премиер на страната. На ход е президентът Росен Плевнелиев.

[caption id="attachment_413504" align="alignright" width="300"]Вижда се краят на кабинета на Пламен Орешарски Вижда се краят на кабинета на Пламен Орешарски[/caption]

При така създалите се политически турбуленция, задачата на държавния глава определено не е лесна. Днес Росен Плевнелиев отложи отговора на въпроса кой ще е следващия служебен премиер в неговата политическа кариера. Някои от медиите обаче нетърпеливо завъртяха няколко номинации. Най-често спряганото име за служебен премиер е това на началника на кабинета Плевнелиев и вицепремиер в кабинета на Марин Райков – Екатерина Захариева. Другото най-открояващо се име е това на еврокомисаря Кристалина Георгиева, чийто край на мандата съвпада много удобно с евентуалното стартиране на мандата на служебния кабинет. Политически наблюдатели обаче коментират, че Кристалина Георгиева би била доста силна карта на ГЕРБ за редовен, а не за служебен премиер, така че е доста трудно да се гадае.

За служебен премиер се спряга и името на настоящия градоначалник на София Йорданка Фандъкова. Кандидатурата й обаче не е толкоз логична, предвид, че при предишния служебен кабинет, държавният глава Росен Плевнелиев заложи на надпартийни, по-скоро експертни имена. Към днешна дата отново се завъртя име на дипломат – това на Меглена Плугчиева, която е посланик на страната ни в Швейцария. Вероятно името й е спрягано за евентуален служебен премиер, тъй като предишният такъв бе посланик. Не е изключено следващият служебен премиер на Република България да е омбудсманът Константин Пенчев, който бе ухажван за поста и през миналата година, но категорично отказа.

Другите имена, спрягани за евентуален служебен премиер са тези на изпълнителния директор на „Риск Инженеринг" – Нели Беширова и на основателя на гражданската платформа за дебат и общо действие „MoveBG” – Саша Безуханова. На този етап държавният глава Росен Плевнелиев не е потвърдил нито едно от гореизброените имена за евентуален заместник на премиера Пламен Орешарски, пише pik.bg.