Мълнии ни удрят през парното в панелките

Специалисти предупреждават, че мълнии могат да ни ударят през парното.

Мълниите могат да доведат до смъртта на човек, ако по време на буря стои облегнат на парното. Най-голяма е опасността за живеещите в панелни блокове. Специалистът по мълниезащита Христомир Иванов отбелязва пред вестник „Телеграф”, че в 95% от панелните жилищни сгради гръмоотводите не работят. Припомняме, че тези дни тройната мълния в Карлово нанесе сериозни материални щети на 40 жилища в три от кварталите на града. Десетки електроуреди (компютри, рутери, хладилници и телевизори) бяха унищожени.

[caption id="attachment_413415" align="alignright" width="300"]Мълнии ни удрят през парното в панелките Мълнии ни удрят през парното в панелките[/caption]

Потърпевшите организираха подписка до електроразпределителното дружество EVN, с която настояват да бъде сформирана специална комисия, която да оцени щетите и те да им бъдат изплатени. Те са категорични, че една от причините за аварията е електропреносната мрежа на EVN и най-вече висящите кабели. В района, който бе поразен от тройната мълния няма гръмоотводи на жилищните сгради. От подобен сценарий са заплашени и голяма част от панелните жилища в страната, тъй като те са правени преди доста години. При построяването им е сложена мълниезащита, но в повечето случаи тя бива премахната при извършването на ремонтни дейности на покрива.

Съгласно Наредбата за мълниезащита, ако след удар от мълния се стигне до фатален край за някой от жителите на блока, отговорност носят и домоуправителите на блоковете. Синоптичната прогноза и за днес не е особено приятна. Валежите и гръмотевиците продължават с пълна сила, карайки ни да забравим, че вече е настъпил летния сезон и ни напомнят по-скоро за есента.

В следобедните часове облачността над страната ще започне да се увеличава, а в източните райони ще превали. Над много места в страната валежите ще бъдат придружени от гръмотевици. Синоптиците посочват, че по-интензивни валежи се очакват в западната част на Странджа. Значителна ще остане облачността над планинските райони. Утрешният ден ще започне с трайно захлаждане, а валежите ще продължат. По-значителни количества дъжд ще се изсипят в централните райони на страната, пише pik.bg.