Лекари обявиха, че искат по 4500 лева заплати, иначе напускат

Българските лекари официално обявиха исканията си по време на поредния протест. От съюза на медиците заявиха, че искат поетапно увеличаване на заплатите до 4500 лева на специалистите, в противен случай, ще спрат да работят.

Според изискванията на лекари работещи в спешните центрове в страната, работата им е изключително рискована и трябва да бъде компенсирана подобаващо. Те заявиха, че е редно младите специалисти на щат да взимат поне 1500 на месец, а опитните близо 4500.

[caption id="attachment_411848" align="aligncenter" width="300"]Лекари отново на протест искат по 4 бона заплати Лекари отново на протест искат по 4 бона заплати[/caption]

Промените трябва да бъдат извършени в рамките на година и половина, в противен случай парамедиците ще слязат от линейките и ще спрат да работят. В момента в София има изключително голям недостиг на спешни лекари, а също и на добре оборудвани коли на спешна помощ.

[caption id="attachment_411849" align="aligncenter" width="300"]Колко струва човешкия живот Колко струва човешкия живот[/caption]

Ежедневно десетки хора зависят от бързите реакции на спешните медицинските екипи, но служителите в тази област са все по-малко склонни да поемат работен ангажимент. Ниското заплащане и високия риск по време на работа отказаха мнозина лекари от работата в спешните центрове.

В същото време гражданите се оплакват от все по-лошото медицинско обслужване, липсата на бързина и адекватност от страна на спешните медицински екипи. Преди броени дни млада жена издъхна заради закъсняла линейка, което за пореден път провокира темата за проблемите в здравеопазването. Промени трябва да бъдат направени, казват от здравното министерство. Засега обаче всичко остава само на думи.