Кирил Йорданов заема поста на Павел Тонев в Агенция "Митници"

Управляващите готвят доста неочаквана и изненадваща рокада на върха на Агенция „Митници”.

Кирил Йорданов, който към днешна дата е началник на митницата в Свищов до броени дни ще заеме поста на Павел Тонев. Осведомени източници твърдят, че кандидатурата на Кирил Йорданов е подкрепена от бившия шеф на Агенция „Митници” Ваньо Танов, както и неколцина политици от БСП, имащи сериозно влияние не само върху област Русе, а и върху цялата страна.

[caption id="attachment_411520" align="alignright" width="300"]Кирил Йорданов заема поста на Павел Тонев в Агенция "Митници" Кирил Йорданов заема поста на Павел Тонев в Агенция "Митници"[/caption]

Първоначалната идея на управляващите била да поставят на проветривия и доста парещ пост Стефан Златков. Неговата кандидатура обаче претърпяла провал, тъй като преди няколко месеца излезе наяве, че един от неговите подчинени е сред заподозрените за покровителстване на престъпна схема за разпространение на контрабанден тютюн от Македония. Запознати припомнят, че Стефан Златков бе назначен за шеф на столичната митница по времето на Ваньо Танов, при това без конкурс. През ноември миналата година, Павел Тонев зае изненадващо мястото на Кирил Желев, който само след два месеца начело на митниците, бе повишен в длъжност заместник министър на финансите.

Множество публикации в пресата сочат, че Павел Тонев е израснал в кариерата си благодарение на покровителя му Димитър Толев. В средите на Агенция „Митници” Толев е по-известен с прякора си - Митьо Прасето. В периода от 2002 до 2005 година, той бе заместник директор на Агенция „Митници”, но изненадващо подаде оставката си като не посочи мотивите, които са го подтикнали към това действие. Антимафиоти твърдят, че в случая на Толев се е получил ефектът „Бисеров”, тъй като с подаването на оставката си той е успял да избегне ареста, подготвян от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”.

Преди време, името на Димитър Толев лъсна в един от докладите на бившия министър на вътрешните работи Георги Петканов заедно с това на бившия главен прокурор Никола Филчев за корупционни сделки по високите етажи на властта. В списъка на замесените в корупционните сделки лъснаха имената както на политици и магистрати, така и на служители на Агенция „Митници”. Редом до името на Толев бе и това на Георги Георгиев, по-известен като Пурата, както и компанията му от „архива на митниците” на софийското летище, пише pik.bg като се позовава на информация на добре осведомени източници.