Коалиция за България загуби десетки хиляди избиратели, насочили се към АБВ и България без цензура

Коалиция за България загуби изборите за Европейски парламент тази неделя не и без намесата на АБВ. Очаквано, формацията на Георги Първанов дръпна десетки хиляди червени избиратели към себе си. И макар да не успяха да вкарат свой представител в европарламента, АБВ са отмъкнали около 40 000 гласа от Коалиция за България.

[caption id="attachment_411383" align="alignright" width="300"]Коалиция за България загуби болезнено изборите за Европейски парламент Коалиция за България загуби болезнено изборите за Европейски парламент[/caption]

Още повече гласоподаватели - около 70-80 хиляди, които на предишните избори са дали гласа си за червените, в неделя са гласували за България без цензура на Николай Бареков. Журналистът е отмъкнал още толкова гласа и от ГЕРБ. Същата бройка хора са му гласували доверие, след като на предишните избори са се спрели на ГЕРБ.

По мнение на експерти голяма част от гласувалите на изборите миналата година за Атака - около 30-40 хиляди души, също са подкрепили Бареков, най-вече заради коалицията му с ВМРО. Както и на предишните избори, Коалиция за България са получили най-голяма подкрепа сред по-възрастното население, докато ГЕРБ имат най-много поддръжници сред по-младите.

Жителите на големите градове също подкрепят ГЕРБ, както и хората с по-високо образование и доходи, научиха от "24 часа". Любопитното е, че всеки треи човек на възраст до 35 години признава, че е гласувал за ДПС.