Земетресение в Гърция с магнитут от 7.5  може да разтърси страната, твърдят сеизмолози

Ново земетресение в Гърция изправи на нокти жителите в северната част на страната и стана причина за още по зловещи прогнози. След силните трусове от 6.9 по Рихтер, сеизмолози притеснени вещаят, риск от земетресение с магнитуд 7.5.

Новината хвърли в паника  населението в цяла Гърция и в частност жителите на остров Самотраки. Съмненията са, че новите трусове могат да застрашат населението в северна Гърция и островите в северна Егея, пише newsbomb.gr.

[caption id="attachment_411325" align="aligncenter" width="300"]Трус с 4.5 по Рихтер разтърси Гърция вчера Трус с 4.5 по Рихтер разтърси Гърция вчера[/caption]

Според професор Спирос Павлидис от университета Аристотел в Солун, разломът в северно егейската падина може да предизвика много силни трусове, някои от които могат да предизвикат земетресение с магнитуд 7.5 по Рихтер, което си е сериозна заплаха за населението. Въпреки това според него, поне засега риск за гражданите няма, тъй като епицентъра на трусовете е далеч от населението места и на голяма дълбочина.

Професор Павлидис предупреди, че са възможни продължителни затихващи трусове в следващите дни. Изказването му имаше за цел да успокои гражданите заради новото земетресение, което разтърси вчера страната. С магнитуд 4.6 то доста притесни гражданите.

[caption id="attachment_411326" align="aligncenter" width="300"]Справка до ЕССЦ показа, че опасност от силно земетресение няма Справка до ЕССЦ показа, че опасност от силно земетресение няма[/caption]

За щастие поне засега теориите на гръцките сеизмолози не са се оправдали и според последните данни, ставаме свидетели на затихващи трусове, а не на нови силни земетресения. Проверка на Разкрития.ком в сайта на Европейския средиземноморски сеизмологичен център показа, че най-силните земетресения в последните 12 часа са били с магнитуд между 4 и 3.9, като най-силното  5.1 от вчера бе на територията на република Турция и бе усетено в някои южни райони на България.

Въпреки това гръцките граждани не изглеждат сериозно притеснени, а страната вече започва да се възстановява от последното земетресение от 24 май. Последвалите трусове с магнитуд между 3 и 4 по Рихтер също не дадоха на населението повод за паника.