Хранителните хипермаркети прилагат стотици трикове, за да ни пробутат боклуците си

Вероятно всеки един от вас е ставал жертва на боклуците, които ни пробутват хранителните хипермаркети.

Очевидно е, че всичко онова, което хранителните хирепмаркети не успяват да продадат в суров вид, ни го пробутват обработено и с апетитен загар от топлата витрина. Служители на големите търговски вериги също коментират помежду си, че често клиентите получават като промоция кебапчета, кюфтета, пилешки крилца и бутчета, както и всякакъв друг вид месо, което е на ръба на вмирисването. Вестник „Новинар” отбелязва на страниците си, че това е един от най-ефектните трикове, чрез които хранителните хипермаркети успяват да си продадат залежалите месо и колбаси, чиято годност е изтекла или предстои да изтече в близките дни.

[caption id="attachment_409262" align="alignright" width="300"]Хранителните хипермаркети прилагат стотици трикове, за да ни пробутат боклуците си Хранителните хипермаркети прилагат стотици трикове, за да ни пробутат боклуците си[/caption]

Инспекторите по безопасност на храните също признават, че този проблем съществува от доста време. Продуктите от кайма, която се разваля доста бързо, стават като „нови” след като им се добавят повече подправки и минат през фурната или скарата. Един от проверяващите коментира, че подобни „екстри” не са годни за употреба още на следващия ден, при все че сте си направили труда да ги приберете в хладилника. Другият начин за пробутване на стока с изтичащ срок на годност също е доста фрапиращ. Често пъти служителите на хранителните хипермаркети биват принуждавани да си закупят от въпросната стока, а за капак на всичко биват заплашвани, че ако откажат, няма да получат заплатата си. Тази мярка е била наложена напоследък, тъй като клиентите все по-често се заглеждали в етикетите в търсене на срока на годност и ако оставали само ден-два до края му, изобщо не купували продукта.

Често пъти хранителните хипермаркети намаляват цената на месото, чийто срок на годност изтича с около 30%. Ако и това не помогне продуктът да бъде продаден, той минава през фурната или скарата и бива разграбен от топлата витрина. Друг трик на хранителните хипермаркети да ни пробутат месо с изтичащ срок на годност е като се мажат с различни маринати и придобиват нова визия. От Агенцията по безопасност на храните алармират, че веднъж тръгнало да се разваля, месото се превръща в истински инкубатор на бацили, причиняващи сериозни хранителни отравяния, пише pik.bg.