Протести в Стара Загора заради незаконни строежи в Лозенец, полицията отказа съдействие

Протести в Стара Загора започнаха вчера, след като акцията по събарянето на незаконни постройки в ромския квартал "Лозенец" бе отменена. От областна дирекция на МВР изпратиха официално писмо до кмета Живко Тодоров, в което поискаха отлагане на акцията по събарянето, за да бъдат предотвратени сблъсъци в района.

Покрай акцията за премахването на незаконни постройки из ромските квартали в цялата страна, Стара Загора също не бе подмината. В града обаче полицията е на крак, а напрежението в ромската махала Лозенец е изключително голямо. Предвид последните агитационни посещения на ДПС в района, напрежението в ромския квартал расте и не са изключени сблъсъци. Междувременно граждани започнаха протести в Стара Загора срещу решението на областната администрация.

[caption id="attachment_408970" align="aligncenter" width="300"]Протести в Стара Загора заради отменена акция в ромската махала Протести в Стара Загора заради отменена акция в ромската махала[/caption]

Полицията препоръча на общината да отложи акцията до началото на юни, когато ще минат изборите, баловете и процеса на узаконяване на някои от обявените за незаконни жилища. От МВР са категорични, че в момента обстановката е изключително напрегната и може да се стигне до въоръжени сблъсъци, ако багери влязат в квартала, за да събарят къщи.

[caption id="attachment_408972" align="aligncenter" width="300"]От полицията отказаха съдействие заради риск от сблъсъци От полицията отказаха съдействие заради риск от сблъсъци[/caption]

Кметът Живко Тодоров обяви, че не обвинява полицията, но смята, че зад натиска за отлагане стоят политически интереси на определени групировки, пише stzagora.net. В същото време гражданите изразиха своето недоволство от действията на полицията и общината като построиха картонена къща в централния градски парк в знак на протест и организираха подписка, с настояване властите да приключат със събарянето на незаконните постройки в района.