Минчо Празников вещае, че се задава едно от най-горещите лета

Легендарният синоптик Минчо Празников направи доста стряскаща прогноза за предстоящия летен сезон.

Според него ни очаква едно от най-горещите лета. Синоптикът Минчо Празников прогнозира, че температурите ще се покачат до 40 градуса и този факт ще превърне предстоящия летен сезон в един от най-горещите от историята на метеорологичните наблюдения. Той твърди, че непоносимите жеги няма да засегнат само България, а ще морят хората по целия свят.

[caption id="attachment_408943" align="alignright" width="300"]Минчо Празников вещае, че се задава едно от най-горещите лета Минчо Празников вещае, че се задава едно от най-горещите лета[/caption]

Жегата за пореден път ще ни връхлети изведнъж и няма да ни даде време да се приспособим към по-високите температури. Минчо Празников вещае, че още след края на месец май, дъждовете ще спрат и ще бъдат заменени от непоносими жеги, които ще ни връхлетят изведнъж. Температурите ще се покачат рязко от 20-23 градуса до 40 градуса. Синоптикът подчертава, че подобна ще бъде метеорологичната обстановка и занапред и вече почти няма да има преходните сезони – пролет и есен. Те постепенно ще започнат да се губят, докато в един момент не изчезнат напълно.

Минчо Празников твърди, че след пет десетилетия на територията на България есента и пролетта ще бъдат заличени напълно. Ще ни се наложи да се приспособяваме доста бързо от зима към лято и обратно. Легендарният синоптик не е единственият, който направи стряскаща прогноза за предстоящия летен сезон. Непоносими летни горещини с температури, достигащи до 40 градуса направиха и метеоролозите от немския университет „Гисен”. Те също твърдят, че предстоящото лято ще е едно от най-горещите в историята на метеорологичните проучвания.

Немските специалисти твърдят, че причина за горещата вълна, която ще ни „залее” изневиделица се крие в природния феномен Ел Ниньо. Те посочват, че неговия пик се очаква в средата на тази година (през месец юни), пише pik.bg. На практика това означава, че след продължителните и проливни дъждове, ще преминем към другата крайност – жега и суша. Макар всички да сме в трескаво очакване на летния сезон, едва ли са много хората, които си мечтаят за такива температури.