Лекарите излизат на протест, обявиха, че искат оставката на здравния министър

Българските медици излизат на общонационален и общоевропейски протест на 15 май, ако не бъдат уважени исканията им. Родни специалисти обявиха, че ще поискат и оставката на здравния министър, ако не бъдат направени спешни реформи в здравеопазването. Лекарите излизат на протест не само, за да подкрепят колегите си от цяла Европа, но и за да настояват за промени в бюджета на Здравната каса.

[caption id="attachment_408594" align="alignright" width="300"]Лекарите излизат на протест Лекарите излизат на протест[/caption]

Медиците се заканиха, че ще дадат две седмици срок на здравния министър Таня Андреева, за да направи промени в бюджета. След това ще вземат всички мерки, за да бъдат поискат оставката на здравния министър.

Една от причините лекарите да излизат на протест е недостига на средства в системата. Освен това бяха отправени обвинения към министерството на здравеопазването и НЗОК, че не са взети ясни решения, за да се осигурят нужните средства и не е разчетен правилно бюджета на здравните заведения, което ще ги вкара в нови дългове  и то за месеци напред.

Според последните прогнози, здравния бюджет ще бъде използван напълно още преди края на лятото. А лекарите излизат на протест с идеята да променят това положение. Ако не се вземат спешни мерки,  до края на годината вече ще има дефицит от над 400 000 000 лева. Освен това болниците няма да имат право на нови средства, с които да плащат сметките си или да купуват лекарства. Резултатите са нови дългове и невъзможност на здравните заведения да осигурят адекватно лечение на пациентите. Достатъчна причина медиците да излязат на стачка.