Автокражбите в София са поне по пет за една нощ

Нова мода се прокрадва в автокражбите.

Крадците на автомобили са открили нов начин за присвояване на лъскави возила, които разполагат с последните модели защита. С помощта на новата придобивка, автокражбите биват улеснени многократно и се извършват в рамките на няколко секунди, без да се налага да бъдат разбивани. Напоследък все по-често автокражбите се осъществяват посредством специални устройства-компютри, сочи репортаж на Българската национална телевизия, който бе показан по-рано днес.

[caption id="attachment_408229" align="alignright" width="300"]Автокражбите в София са поне по пет за една нощ Автокражбите в София са поне по пет за една нощ[/caption]

Въпросните устройства не са никак евтини, но пък за сметка на това запознати с автокражбите твърдят, че цената им се избива още с първото откраднато луксозно возило. Цената на устройствата компютри е около 25 хиляди евро. Въпросните машинки приемат сигнала, който се излъчва от ключовете на последните модели лъскави возила, след което автокрадците отнемат автомобила съвсем безпрепятствено. В показания видеоматериал по Българската национална телевизия, де вижда как собственичката на луксозен джип „Инфинити” паркира возилото на паркинга пред хранителен магазин, след което влиза в обекта.

В продължение на няколко минути, автокрадецът следва собственичката на лъскавото возило между щандовете, а през това време, машинката приема сигнала, който излъчват ключовете на джипа. След като получава този сигнал, автокрадецът го препредава на свой помощник, който чака отвън и в крайна сметка успява да влезе съвсем безпрепятствено в автомобила. Излъченият запис е от охранителните камери на въпросния хранителен магазин.

Специалисти алармират, че към днешна дата в София се крадат между 5-6 луксозни автомобила само в рамките на една нощ. В страната бройката скача до 15. За огромно съжаление на собствениците на лъскавите возила, в повечето случаи те не могат да бъдат открити, тъй като веднага биват включени в добре организиран канал, който ги изнася от страната. Най-често откраднатите луксозни автомобили биват изнесени за някоя от съветските републики или за Сирия и шансовете криминалистите да ги открият биват сведени до нула. Схемите, по които биват осъществявани автокражбите са няколко, пише Блиц.