Съвсем скоро Орешарски ще висне на „бесилото”

По всичко личи, че примката около врата на премиера Пламен Орешарски се затяга все по-осезаемо с всеки изминал ден.

Запознати твърдят, че началника на кабинета Орешарски – Мария Дивизиева, както и съдебните началници Петър Петков и Веселин Пенгезов няма да са единствените обвиняеми по разразилия се скандал за злоупотреба с евросредства по ОПАК.

Според осведомени, покрай скандала със злоупотребата с евросредства ще изгърмят и още няколко известни имена в държавата, които все още блажено пируват. По всяка вероятност обвиненията срещу тях ще бъдат повдигнати в някой от следващите дни.

[caption id="attachment_408136" align="alignright" width="300"]Съвсем скоро Орешарски ще висне на „бесилото” Съвсем скоро Орешарски ще висне на „бесилото”[/caption]

Първата, на която ще бъде потърсена отговорност за извършените злоупотреби, е началничката на кабинета Орешарски – Мария Дивизиева, която все още е в отпуск. Дивизиева е била зам.-министър в МДААР (Министерство на държавната администрация и административната реформа), когато е извършена реализацията на проекта на Военно-апелативния съд, по който Петков и Пенгезов са обвиняеми за престъпление, извършено по време на служба и директор на дирекция „ОПАК” (Оперативна програма „Административен капацитет”)

Веселин Пенгезов, който е директор на Апелативния съд в София получи общо четири обвинения. Едното от тях е за злоупотреба със служебното положение, едно за длъжностно присвояване и две за представяне на невярна информация с цел получаване на евросредства от фондовете на ЕС. Срещу Петър Петков пък са повдигнати три обвинения. Разследването по случая бе образувано през септември 2010 година по сигнал за злоупотреби по реализирани по ОПАК проект от Военно-апелативния съд. Разследващите са установили, че началникът на кабинета Орешарски – Мария Дивизиева, е поела задължение за неглижира отклонението от изпълнението на дейностите по проекта. Тя уверявала останалите замесени, че въпросното отклонение няма да бъде отчетено и съответно няма да бъде санкционирано.

Запознати припомнят, че след като Дивизиева напусна (МДААР) Министерството на държавната администрация и административната реформа, стана директор на"Експат груп", собственост на ексминистър Николай Василев, пише pik.bg. Орешарски е доста притеснен покрай заформящия се грандиозен скандал около него, който може да срине рейтинга му.