Пандизчиите Хосе Мартинез и Николай Николов духнали през вентилационни шахти

Двамата избягали пандизчии Хосе Мартинез и Николай Николов били вдъхновени от редица култови тематични филми и сериала „Бягство от затвора”. Помогнало им това, че работили в подземието на Софийския затвор като параджии – пише „България днес”. Затворници от обкръжението на Николай Николов-Шатката обаче се съмнявали в този сценарий. „Няма никакъв тунел, не сме открили каквито и да е дупки” – категоричен е Илия Ангелов, зам.-министър на правосъдието, отговарящ за затворите. Репортерска проверка установи, че около ул. „Майор Векилски” няма прокопани трапове. Новината за изчезването на двамата пандизчии Хосе Мартинез и Николай Николов хвърли в паника столичани.

[caption id="attachment_407599" align="alignleft" width="300"]Хосе Мартинез Николай Николов Хосе Мартинез и Николай Николов вероятно вече не са в страната[/caption]

Най-притеснени са хората, живеещи близо до затвора, защото се страхували, че бандитите се криели наоколо. Полицията, която бе вдигната на крак, обяви бегълците за издирване и пусна техни снимки по медиите. В същото време ченгетата блокираха граничните пунктове към Сърбия и Гърция. Николай Николов е среден на ръст, с кестенява коса и пъстри очи. Гватемалецът Хосе Мартинез е висок, слаб, с бяла къса коса и сини очи – гласи описанието на издирваните. Николов е излежавал 20-годишна присъда за убийството на Хайо през 2008 г., а Хосе Мартинез е осъден за въоръжен обир на Хаинбоаз, където ранил почти смъртоносно служител на „Булсатком”. Тогава крадците задигнаха 50 хиляди лева.