До обяд слънце, след обяд - дъжд

Синоптик от БАН прогнозира, че през днешния ден метеорологичната обстановка над страната ще ни донесе нова аномалия.

При все, че още в малките часове на нощта, валежите на много места започнаха да спират, това няма да е за дълго. През първата половина от деня, облачността ще се разкъса, а минималните температури ще варират в интервал между 7 и 12 градуса. Очакваната минимална температура за София е 8 градуса.

Това стана ясно от думите на дежурния синоптик в НИМХ при БАН – Христо Христов. В отделни райони на страната облачността ще се разкъса и ще сивите облаци ще бъдат заменени от слънце.

[caption id="attachment_407536" align="alignright" width="300"]Синоптик от БАН вещае нови аномалии днес Синоптик от БАН вещае нови аномалии днес[/caption]

Мъглите, които са се образували на места в ранните сутрешни часове, ще започнат постепенно да се разсейват и до обяд ще изчезнат нацяло. В часовете след обяд обаче ни очаква нова порция дъжд. Валежите ще дойдат с развитието на купеста и купесто-дъждовната облачност, но за щастие, ще бъдат краткотрайни.

По-сериозни количества дъжд се очаква като по традиция да се изсипят над планинските райони. На някои места дъждовете ще бъдат придружени и с гръмотевици. Максималните температури през днешния ден ще достигнат стойности между 17 и 22 градуса, а за района на София максималната температура няма да надвишава 17 градуса. Атмосферното налягане ще се запази по-ниско от средното за този месец, пише pik.bg.

За огромно съжаление според прогнозите на синоптиците, дъждовете ще продължат до втората половина на месец май. Зевзеците дори намекват, че страната ни вече се е изместила на екватора – до обяд слънце, а след обяд – дъжд. Непрестанният дъжд обаче носи и лъч надежда – отпадат притесненията, че през летния сезон ще има режим на водата, предвид сухата зима. Така дълго очакваното затопляне ще започне през последните десет дни на месец май, когато се очаква и дъждовете да започнат да спират, ако разбира се не ни изненада поредния дъждовен циклон от някъде.