Ухапване от кърлеж изпрати мъж в гроба, много общини не вземат мерки срещу опасните насекоми

Ухапване от кърлеж уби пловдивчанин. Мъж, чието име не се съобщава, е починал в Пловдив, след като е бил заразен с кримска-конго хеморагична треска вследствие на ухапване от опасното насекомо. Заболяването е добило популярност със съкратеното си название кримска треска.

[caption id="attachment_407347" align="alignright" width="300"]Ухапване от кърлеж уби човек в Пловдив Ухапване от кърлеж уби човек в Пловдив[/caption]

Смущаващата новина беше съобщена от професор Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите на специалиста смъртният случай в Пловдив от ухапване на кърлеж е едва началото на поредица опасни нашествия на насекоми. Според експерти кримската треска далеч не е единствената опасна болест, предавана от ухапвания на различни видове насекоми.

С напредването на пролетта и лятото и с повишаването на температурите в България през последните години, в страната ни най-вероятно ще започне нашествие на насекоми, преносители на тропически зарази.

Положението се усложнява и от факта, че в много общини не се пръска срещу опасните насекоми и кърлежи и това значително увеличава риска от ухапване и съответно от заразяване, предават от БЛИЦ.