Русия и България в конфликт, след скандал с говорителя на Държавната дума

Русия и България влязоха в остър конфликт, след като МВнР отказа да позволи на председателя на руския парламент да влезе в страната заради санкции от ЕС. Реакцията на Русия не закъсня и от там втвърдиха тона незабавно.

Заради наложените визови и икономически санкции от Евросъюза, от министерството в София се свързали с руското министерство на външните работи, за да отменят заплануваното посещение на руската делегация за 6-8 май.

[caption id="attachment_407302" align="alignright" width="300"]Русия и България в конфликт заради Сергей Наришкин Русия и България в конфликт заради Сергей Наришкин скрийншот Россия 24[/caption]

В свое изявление министерството обявило, че забраната за посещението на Наришкин е свързана с появили се в медиите съобщения за предварително запланувано пътуване до България на делегация на руския парламент. Под ръководството на Наришкин депутатите трябвало да прекарат в България дните между 6 и 8 май, съобщава itar-tass.com.

МВнР също така съобщило, че на Сергей Наришкин е наложена ограничителна мярка от ЕС:  Забранява се влизането, излизането и дори транзитното преминаване на руски държавни чиновници на територията на Европейския съюз. Списък с имената на 12 руски държавни служители, които са под забрана да посещават странатау бил изпратен на 21 март и оттогава е в сила. В списъка влиза и името на Наришкин.

От Руската дума заявиха, че са „учудени и изненадани от позицията и поведението на България спрямо руски държавни чиновници". Те също така изразиха мнение, че се надяват руското министерство на външните работи да вземе мерки в отговор на действията на МВнР България.

Руските медии пък отбелязват, че санкцията изглежда като претекст за действията на българските власти. Тъй като санкциите от 21 март не попречиха на Наришкин да посети друга страна от ЕС – Франция, където на 14-15 април бе отбелязана 60-годишнината от влизането на СССР в ЮНЕСКО и 100 години от първата световна война. По всичко изглежда, че отношенията между Русия и България се изострят. И страната ни е изправена пред сложен дипломатичен проблем.