Столипиново замръкна с багери, готвят акции срещу общината

С багери и фадроми общината в Пловдив започна акция по събарянето на всички незаконни обекти в ромския квартал Столипиново. Около 90% от построените сгради в най — голямата ромска махала на Балканите не са съобразени с градоустройствения план.

Премахнати са множество малки павилиончета, фризьорски салончета, както и митичен солариум. На жалбите на собствениците им, кметът на район Източен заяви, че постройките са незаконни, освен това блокират пътища и пречат на движението.

[caption id="attachment_406824" align="aligncenter" width="300"]Столипиново осъмна и замръкна с багери (снимки Булфото) Столипиново осъмна и замръкна с багери (снимки Булфото)[/caption]

Акцията е рутинна, а от общината се оплакаха, че всяка година се харчат по 20 хиляди лева и целта е да подреди и да направи зоната за живеене на ромските семейства, обитаващи квартал Столипиново.

[caption id="attachment_406821" align="aligncenter" width="300"]Ромските жители готвят протест срещу общината Ромските жители готвят протест срещу общината[/caption]

За да не плащат допълнителни такси, ромските жители сами събориха сградите. Те обаче заплашиха с протести, заради действията на община Пловдив.

[caption id="attachment_406822" align="aligncenter" width="300"]Въоръжени полицаи цял ден охраняваха района Въоръжени полицаи цял ден охраняваха района[/caption]

Фрапиращо впечатление обаче, че акцията засегна единствено малките търговци и дребни занаятчии. Огромни и масивни луксозни домове, не бяха покътнати, с мотива, че са жилища и сега не се планира тяхното унищожаване.plovdiv (3) plovdiv (1)

На въпроси на журналистите, защо оставят толкова луксозни и видимо незаконно построени сгради да съществуват, а не ги съборят от общината заявиха, че докато не осигурят на жителите на Столипиново адекватни условия за живот, не могат да пипат домовете им.

Собствениците на премахнатите близо 70 обекта продължават да мърморят „...дойде багерът,..бутнаха,..аз имам фирма…”, а някои от тях дори се обединяват около идеята за протестни акции пред общината.