Порои поставиха в риск язовирите, реките вече преливат

Обилните и продължителни порои в Северозападна България влошиха сериозно безопасността на населението. Заради обилните дъждове, придошлите реки създадоха много затруднения на жителите от района. Наводнени дворове, залети мазета, кални наноси и буйни мътни порои по шосетата притесниха хората.

Пълноводните реки едва смогват да поемат огромното количество вода, покачват се непрекъснато нивата на язовирите, но според специалистите, поне засега риск няма.

От "Пожарна безопасност и защита на населението" уверяват гражданите, че засега директна опасност от наводнения няма. Въпреки това населението на по-малките села и градове сериозно се опасява от опасност от преливане на язовирите след продължителните порои.

[caption id="attachment_406793" align="alignright" width="300"]Реки преляха заради порои, язовирите под строг надзор сн. Булфото Реки преляха заради порои, язовирите под строг надзор сн. Булфото[/caption]

При последните проверки на места, телевизионни репортери установиха, че част от язовирите са в риск, не само от преливане, но и от пробив в стените. Поради липса на средства, възстановителни ремонти по съоръженията не бяха направени, което повишава притесненията на населението, за повишена опасност от наводнения.

Междувременно вече започна отводняването на залетите къщи, почистване на калните наноси, и оказването на помощ за бедстващите семейства. Правят се и опити прелелите реки да се върна в коритата си след пороите, пишат от 24chasa.bg.

Язовирите се наблюдават непрекъснато и при необходимост се изпускат принудително.

В момента положението е стабилизирано и не е необходимо да се прибягва до обявяване на бедствено положение. Хидроспециалистите успокояват хората, че в момента няма опасност нито за „Смирненски”, нито за „Огоста”—двата големи язовира в областта. Но ако природата не се смили и започнат нови порои, нещата може да се влошат сериозно.