Температурите започват да се покачват

Дъждът спира от днес, при все че в ранните часове на днешния ден на много места се изля проливен дъжд.

Синоптиците вещаят, че през по-голямата част от деня, облачността ще остане значителна и на места ще продължи да превалява, но като цяло дъждовете ще започнат да спират. Вятърът ще е слаб до умерен от изток. В източната част на страната той ще е временно силен от изток-североизток. Максималните стойности на температурата ще достигнат до 15-20 градуса, сочи прогнозата на НИМХ при БАН.

[caption id="attachment_406750" align="alignright" width="300"]Дъждът спира от днес Дъждът спира от днес[/caption]

Значителната облачност и преваляванията от дъжд ще се запазят и днес в района на Черноморието. Вятърът там ще е умерен до силен, от североизток. Максималните температури по крайбрежието ще достигнат до 14-16 градуса. Температурата на морската вода е около12-15 градуса, а вълнението на морето достига 3-4 бала. Предимно облачно и мъгливо ще се задържи времето и в планинските райони, където преваляванията от дъжд ще продължат. По най-високите планински части ще превалява. Максималната температура на 1 200 метра ще е около 10 градуса, а на 2 000 метра – около 4. Вятърът ще е предимно умерен, от изток-североизток. Атмосферното налягане ще се задържи почти без промяна, задържайки се по-ниско от средното за месец април.

Обстановката в община Георги Дамяново, монтанско, е тежка. Бедствено остава положението в северозападната част на България, където само в рамките на един час, нивото на река Огоста се покачи с един метър. Реката е излязла от коритото си и е отнесла улица в село Говежда, залети са и земеделски земи. Проливните дъждове, които се изсипаха в района причиниха сериозни материални щети. В две общини на област Видин – Чупрене и Руженци, положението е бедствено. Дъждът не е спирал в селата Плешивец и Гюргич, видинско. От кризисния щаб са категорични, че при все повишението на нивото на реката, няма опасност за хората, тъй като язовирът край село Гюргич е почистен и се източва контролирано, пише Блиц.