България отново е на три морета заради карта на БАН

България отново се разполага на три морета, но само в нова диалектна карта на БАН. Учени от Българската академия на науките разработиха електронна карта, която има амбициозната цел да обхване диалектната делитба на българския език.

Засега картата показва само основните диалектни области по цялата българска езикова територия. Любопитното е, че резултатът надхвърля далеч държавните граници на България, съобщават от БНР.

[caption id="attachment_406733" align="alignright" width="300"]България отново на три морета заради карта на БАН България отново на три морета заради карта на БАН[/caption]

За огромно съжаление на мнозина, картата има за цел да представи историко-географските граници на българските диалекти. А доц. д-р Ана Кочева уточнява, че разликата между езикови територии и държавни граници е голяма и двете изобщо не се припокриват, пише „24 часа“.

Амбициозният проект предвижда да се създаде и електронен гласов симулатор на диалектите в България. Така в бъдеще с едно натискане ще имаме възможност чуем във всяка област на какъв диалект говорят. Освен това гражданите ще могат да използват приложението, за да се запознаят с характерните особености на всеки диалект, да го чуят използван в ежедневната реч и да научат повече за неговото възникване и специфики. Както и какво влияние оказва върху една или друга област на България.

Любопитен факт е, че според диалектния атлас България се простира доста по-далеч дори от геополитическите си граници по времето на Иван Асен II и Симеон Велики. Български диалекти откриваме дори в Мала Азия и северните граници на Румъния.

Картата на България можете да видите ТУК.