Изненадваща проверка е констатирала редица нарушения

НЗОК (Националната здравно-осигурителна каса) направи изненадваща проверка на лечебните заведения по Великден.

По време на брифинг, управителят на НЗОК – Румяна Тодорова бе категорична, че на болниците няма да бъдат платени 1.5 милиона лева. Тя уточни, че по принцип пада дейността на лечебните заведения, на което е наложена санкция и не се заплаща цената на клиничната пътека.

До края на месец март, НЗОК е извършила общо 1 457 проверки, от които 628 са финансови и 829 – медицински. При проверените общо 136 лечебни заведения, са констатирани 1 570 нарушения.

[caption id="attachment_406422" align="alignright" width="300"]Директорът на НЗОК - Румяна Тодорова Директорът на НЗОК - Румяна Тодорова[/caption]

Най-често срещаните нарушения в болниците са свързани с хоспитализацията на пациентите по клинични пътеки 26, 30, 52, 91, 96 и 138. Тези пътеки засягат хроничната сърдечна недостатъчност, съдови заболявания на окото, глаукома, неперфоративни травми, заболявания на горния гастроинтестинален тракт, заболявания на бронхо-белодробната система, както и заболявания на тънкото и дебелото черво.

Основните нарушения, констатирани от НЗОК са свързани с лечение по по-скъпа клинична пътека и настаняване на болни, чийто брой надвишава капацитета на даденото отделение на лечебното заведение. Открити са и множество нарушения, касаещи изследванията на пациентите. Най-честите от тях са свързани с липса на данни на пациентите и отрязани апаратни данни. Налице е и порочната практика да се поставя диагноза, без необходимите за това инструментални и лабораторни доказателства.

По отношение на консултацията на пациентите със специалисти, директорът на НЗОК Румяна Тодорова подчерта, че на много места не се проследяват съпътстващите им заболявания. Тя даде пример за пациенти с остра сърдечна недостатъчност, на които умишлено се пропуска да бъде направена консултация с пулмолог, който да установи наличието на възпалителни промени, характерни за тях. По време на проверката са констатирани и редица нарушения по отношение на дехоспитализацията на болните, пише pik.bg.

В заключение Румяна Тодорова посочи, че през настоящия месец са били проверени 190 отделения в 37 лечебни заведения. Най-често констатираното нарушение е хоспитализация на пациенти, които нямат нужда, с цел източване на Здравната каса.