Инцидентът с потъналия ферибот се случила заради игнориране на предупреждение

Трагедията с потъналия ферибот се е случила заради човешка небрежност. Корабът, който потъна край бреговете на Южна Корея, е пътувал с товар, който е бил три пъти по-голям от допустимото. От южнокорейската медия Yonhap съобщиха, че общият обем на товара на потъналия ферибот е надвишавал цели три пъти разрешеното.

[caption id="attachment_406341" align="alignright" width="228"]Трагедията с потъналия ферибот е можело да бъде избегната Трагедията с потъналия ферибот е можело да бъде избегната[/caption]

Според хора от следствието това също е оказало сериозна роля за инцидента. Това далеч не е всичко. Още през януари 2013, когато на кораба е била направена проверка, фериботът е получил заповед да намали тежестта си, ако иска да превозва пътници. Собствениците на плавателния съд обаче игнорирали заповедта и на своя глава продължили да я карат по старому.

До фаталния ден, когато корабът потъна с 476 души на борда. Бяха спасени само 174, а 200 все още се водят в неизвестност. Най-вероятно обаче и те са мъртви, коментират от спасителните екипи, които вече дни претърсват останките на потъналия ферибот, предават от "24 часа". Представител на бреговата охрана на Южна Корея е категоричен, че именно тежестта, която превишавала нормата цели три пъти, е довела до трагедията. Заради тежестта си, фериботът не е успял да намали скоростта си при завой и се е преобърнал.