Службата за безопасност на Украйна публикува запис за инструкции на Русия, сепаратистите да убият поне стотина души, за да има повод за окупация

Украйна ще бъде окупирана от Русия за час и половина, обещава гласът от записа, но за целта, трябва да има поне 100-200 убити. Украинското разузнаване разполага с надеждни данни, че въоръжените отряди без опознавателни знаци, спечелили си прозвището „вежливите зелени човечета“ действат по указания на руското военно разузнаване, пише novini.bg.

[caption id="attachment_405763" align="alignright" width="300"]Украйна - "зелените човечета в Славянское" Украйна - "зелените човечета" в Славянское ( сн. BBC)[/caption]

Проруските настроения в Източна Украйна са на път да ескалират, провокирани и финансирани от Москва, а очертаващата се кървава касапница ще бъде повод руската армия с танкове и БТР-и да окупира украинска земя. Това заяви на брифинг в Киев ръководителят на контраразузнаването Виталий Найда, цитиран BBC.

Какво се случва точно в Украйна е трудно да се разбере, дори по свидетелствата на очевидците, предават британските кореспонденти. Постоянно валят съобщения за завземане на административни сгради от проруски настроени паравоенни формирования в редица градове. Местната власт сякаш липсва и „учтивите зелените човечета“ с автомати в ръце поставят ултимативни искания. Донецка област се обяви за независима и ще прави референдум за присъединяване към Руската федерация.

Още миналата седмица централната власт в Киев обяви начало на мащабна операция против сепаратистите в Източна Украйна, която веднага започна да куца. Гориво за бронираните машини няма и правителството апелира за волни пожертвувания.

Днес бе съобщено, че украински военни дезертират и минават на страната на сепаратистите. В град Краматорск военна колона от 6 БТР-а е спряна от цивилни и след кратък размисъл вместо украинското знаме, развяват руския трикольор, пише bbc.co.uk.

[caption id="attachment_405762" align="aligncenter" width="300"]Украйна - армията деморализирана? ( сн. BBC) Украйна - армията деморализирана? ( сн. BBC)[/caption]

Киев обяви това за стратегически маньовър, с цел „приспиване бдителността на врага“, но после призна, че армията в основната си част е деморализизирана и готова да дезертира. Вероятно затова днес Върховната Рада не гласува предложението на Тимошенко за всеобща мобилизация.

Руските спецчасти подклаждат сепаратистките настроения и фактически ги ръководят, твърди УНИАН, като се основава на прихванати разговори. В тях представител на руското Главно разузнавателно управление дава указания на своя резидент, командващ „опълченци“ от Славянское, да проливат кръв. После се обажда и представител на LIFE NEWS с искане за интервю и инструкции, как да изглежда по-автентично.

Официалният запис, пуснат в YouTube е забранен за коментари, но под неговото копие има достатъчно. Потребители се чудят, защо записът на обикновен телефонен разговор е с перфектно стерео качество, в него руснаците разговарят с украински акцент и т. н,  - вижте сами.

Ситуацията в Украйна е твърде противоречива, мненията за позицията на Русия са полярни и като винаги, всеки е прав за себе си.