Очаква ни жега навръх празника

Синоптици от БАН предупреждават, че по Великден се задава нова аномалия в метеорологичната обстановка в страната.

След като днес зимата на много места в България се върна с пълна сила, температурите се понижиха драстично. За голяма изненада на столичани, снегът се завърна отново в ранните сутрешни часове. Странната аномалия с понижението на температурите с повече от 15 градуса наведнъж не е нещо обичайно, твърдят синоптиците.

Те обаче успокояват, че времето в страната ще се нормализира до седмица. Навръх задаващия се християнски празник Великден, температурите ще бъдат в обичайните граници за сезона – между 14 и 17 градуса. До края на днешния ден времето ще се задържи необичайно студено за този период от годината.

[caption id="attachment_405660" align="alignleft" width="300"]Синоптиците алармират за нови аномалии Синоптиците алармират за нови аномалии[/caption]

В ранните сутрешни часове минималните температури в страната бяха в интервал между 1 и 8 градуса. На малко места максималните температури ще успеят да се домогнат до 20 градуса.

Синоптиците съветват да извадите отново дебелите си дрехи, тъй като утре и в петък студеното време над страната ще се задържи. Температурите ще са толкоз ниски, че ще ни напомнят за обичайните посред зима, пише pik.bg.

За щастие поне успяхме да се разминем със страшната стихия, която вилня в западната ни съседка Сърбия. Ураганният вятър, придружен от проливен дъжд нанесоха множество материални щети в Нови сад. Немалко автомобили се озоваха под дърветата, които вятърът изтръгна от корен. Силният вятър наруши и целостта на електропреносната мрежа. Експерти се надяваха посоката на бурята да се обърне и да подмине България, но това не се случи. За щастие обаче силата й бе намаляла и не причини такива огромни неприятности както в Сърбия.

Пловдивчани споделиха, че снощи небето притъмняло изведнъж, чули се силни гръмотевици и се изсипала градушка. Подобни явления обаче не са нещо необичайно за нашите ширини и няма нищо притеснително в това. За всички е ясно, че метеорологичната обстановка през пролетта е изключително нестабилна и можем да очакваме изненади във всеки един момент.