След като скандала с ЕГН-та и злоупотребата с тях лъсна, стана ясно, че 100 фирми са превърнали това в бизнес

След скандала с ЕГН-та, който се разрази в последните дни, е все по-ясно, че злоупотребата с лични данни отдавна се е превърнала в бизнес. Според професор Михаил Константинов обаче става въпрос за много по-мащабна търговия с данни, в които влизат не само единните граждански номера.

[caption id="attachment_405648" align="alignleft" width="300"]скандала с ЕГНТ-та Масова злоупотреба с лични данни[/caption]

"ЕГН-та отдавна не са единственото поле за изява на "търговците", категоричен е математикът. И допълва, че 100 фирми в страната се занимават именно с това - покупко-продажбата на лични данни. Като в това число влиза наистина подробна информация - месторабота, размер на заплатата, жилище. Въпросните компании стигат още по-далеч, като дори предлагат информация и за броя на децата ви, както и за училищата, в които ходят.

В студиото на БНТ професор Константинов разкри, че въпросната информация се ползва за практически всичко - от най-невинното - за реклама, до наистина сериозни злоупотреби като изнудване и дори вземане на жилището, което е доста често срещана практика. Константинов заяви още, че скандала с ЕГН-та е напълно очакван, предвид факта, че подобно нещо се е случило още през 1994 година, но никой не е взел мерки, предават от БЛИЦ.