Правителството замрази строежа на АМ „Хемус”

Извънредното заседание на Народното събрание, по време на което бе обсъдено ветото на държавния глава Росен Плевнелиев върху Закона за сметната палата, стана причина за остри сблъсъци между управляващите и ГЕРБ.

Депутатът от ГЕРБ и бивш министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова е категорична, че има проблем в избора на членове на Сметната палата и поради тази причина са подкрепили мотивите за ветото, наложено от президента. Според Павлов в промените в Закона за Сметната палата са видни три неща – основната цел е била смяната на ръководния й състав, втората – трикратно увеличение на броя на членовете на Сметната палата – от 3 на 9 и желанието за скорострелни промени. Павлова смята, че всичко това се прави с цел в институцията да има широка партийна квота и решенията или одитите да бъдат контролирани партийно.

[caption id="attachment_405604" align="alignleft" width="300"]Лиляна Павлова алармира, че управляващите говорят в пълно противоречие с действията си Лиляна Павлова алармира, че управляващите говорят в пълно противоречие с действията си[/caption]

Тя подчерта, че се бърза, за да може да се контролират одитите, които текат в момента. Павлова посочи, че по време на дебатите са попитали защо е необходимо такова драстично увеличение на членовете на Сметната палата от 3 на 9, вместо на 5. Управляващите обаче били убедени, че няма проблем в това решение и не сметнали за необходимо да отговорят на въпроса, зададен от опозицията. За пореден път обаче те бяха подкрепени от националистическата партия „Атака”, което според Павлова е доказателство, че съществува тройна коалиция.

Павлова не се нае да гадае дали са обещали на националистическата партия места в Сметната палата, но пък те са подкрепили възражението на управляващите срещу президентското вето на 100%. Бившият регионален министър предполага, че не след дълго време партийните кандидатури в Сметната палата ще бъдат назначени. По отношение на европейските средства по програма „Околна среда”, Павлова заяви, че са спрени още през миналата година, но правителството все още има шанс да ги отблокира, ако разбира се съумее да си свърши добре работата. В заключение Павлова посочва в интервю за pik.bg, че всичко, което управляващите говорят е в пълно противоречие с действията им и даде като пример автомагистрала „Хемус”, която бе посочена от тях като приоритет, а в същото време строителството й бе замразено.