Цената на тока най-вероятно ще расте, задържането й на сегашното ниво е много трудно

Цената на тока няма как да бъде намалена, категоричен е Явор Куюмджиев от управляващата партия БСП. По време на пресконференция в Шумен червеният депутат заяви, че дори задържането й на настоящото ниво е изключително трудно. Което на практика означава, че най-вероятно цената на тока не само, че няма да бъде намалена, ами ще се повиши.

[caption id="attachment_405329" align="alignleft" width="300"]Цената на тока може да се увеличи Цената на тока може да се увеличи[/caption]

Куюмджиев изтъкна, че единственият орган в България, който има правото да определя цената на тока, е ДКЕВР. Според експертите, работещи там, запазването на цената на тока е трудно най-вече заради огромната сума, която ЕРП-та имат да дават на НЕК. Куюмджиев обясни и какво точно се случва с начина, по който работят ЕРП-та. Депутатът от Коалиция за България разкри, че т.нар от тях "прихващане" всъщност е задържане на парите на потребителите за енергия за цял месец.

Тези пари след това трябва да бъдат платени на НЕК, откъдето всъщност идва електроенергията,от където средствата да бъдат дадени на централите, а от там - въглищните централи и миньорите, които работят там. Това означава, че плащанията на работниците се бавят и в един момент хората могат да откажат да работят. Заради това ДКЕВР трябва да се намеси и да регулира дейността на ЕРП-та, предават от бТВ.