Първите 30 секунди от разговора ще са безплатни

Мобилните оператори ще въведат нови правила съгласно, които ще бъдат отчитани и таксувани разговорите.

Българското национално радио съобщава, че новите правила влизат в сила от днес съгласно изпълнението на решение на КРС (Комисията за регулиране на съобщенията). Считано от днес, всички мобилни оператори са задължени да таксуват разговорите по мобилни телефони от 30 секунди, а не както беше до сега – от 60 секунди.

[caption id="attachment_404366" align="alignleft" width="300"]Мобилните оператори въвеждат нови правила от днес Мобилните оператори въвеждат нови правила от днес[/caption]

На практика това означава, че ако проведем разговор, който е с времетраене 10-20 секунди, мобилният оператор ще го отчете и таксува като половин минута, а не както беше досега – като цяла (60 секунди). Мобилните разговори вече ще се отчитат с първоначална продължителност от половин минута, която ще бъде безплатна, а следващите секунди ще бъдат заплащани от клиентите реално. Съгласно новите правила, мобилните оператори са задължени лимитът за мобилен интернет да не надхвърля 50 лева. Ако лимитът бъде надвишен, абонатът ще бъде изключен.

При достигането на 50% от определения от вас кредитен лимит, мобилните оператори са задължени да ви предупредят. Другата новост е, че всички населени места, телефонните кодове, на които започват с няколко еднакви цифри се обединяват в един регион, който ще има общ телефонен код. По този начин абонатите ще могат да говорят с всички фиксирани номера в дадения регион на цената на градски разговор. Освен това те ще имат и възможността да си запазят номера, дори и да решат да се преместят в друго населено място, стига то да е в същия регион, пише pik.bg.

Мнозина се запитаха дали това означава, че мобилните оператори ще бъдат лишени от част от възможностите да рекетират своите абонати. От Комисията за регулиране на съобщенията са категорични, че всички нововъведения са в интерес на абонатите, но не биха могли да прогнозират какво ще се получи на практика. Често пъти ставаме свидетели как мобилните оператори заобикалят закона и правилата, подлагайки абонатите си на невиждан рекет. Дали тази практика ще бъде пресечена, предстои да разберем.