Пазарът е залят с обувки-менте

Обувки с ниско качество, които освен всичко се оказват и неудобни, могат да се окажат фатални за живота и здравето ви.

Специалисти алармират, че опасните обувки, които се оказват истински бич за българина, могат да ви убият. Освен всичко друго, евтините обувки, които се търгуват на цена от 10-20 лева и напоследък заляха пазара, биха могли да ви причинят цял куп болести. Едва ли бихте се усъмнили в това твърдение предвид, че на всички ни е ясно, че са изработени от некачествени материали и залепени с опасни лепила. При все, че българинът е наясно с тези факти обаче, той продължава да посяга към евтината и некачествена стока, която често пъти се оказва опасна, поради липсата на достатъчно финансови средства, за да си позволи качество.

[caption id="attachment_404323" align="alignleft" width="300"]Обувки-менте заливат пазара Обувки-менте заливат пазара[/caption]

Имайте предвид обаче, че в нередки случаи евтиното може да ви излезе твърде скъпо и купувайки си евтини обувки, да ви се наложи да заплатите десетки хиляди левове за лечението на редицата болести, докарани от тях. Разбира се в България закупуването на скъпа стока далеч не означава, че е качествена, затова на потребителя остава единствено да се осланя на познанията си и възможностите да различи качеството от ментето. От Комисията за защита на потребителите подчертават, че скъпите стоки не винаги са удобни и обратно – невинаги евтините стоки крият опасности за здравето ни.

Дерматолози алармират, че евтините обувки често водят краката до запарване, което означава, че през по-голямата част на дена, ходим с влажни и дори мокри стъпала, което предразполага развитието на всякакви бактериални и гъбични инфекции, от които бихме се отървали доста трудно. Обувките-менте в нередки случаи биха могли да доведат и до тежки контактни дерматити, поясняват специалистите. Не се чудете, когато по краката ви се появят мехури или сърбеж, тъй като обувките, чиято кожа е нарисувана с некачествени бои, влиза в пряк контакт с кожата ви, пише електронното издание на в. „Всеки ден”.

Ако си купите евтини обувки и се разминете само с късане или разлепване след около месец, то значи сте едни от малкото щастливци, разминали се без тежки последствия за живота и здравето.