Спирането на YouTube в Турция е на път да й докара сериозен проблем с гиганта Гугъл

Спирането на YouTube в Турция е на път да докара сериозни проблеми на страната с Гугъл. Онлайн гигантът обвини южната ни съседка, че незаконно са проникнали в системата с онлайн адресите й като по този начин се опитват да пренасочат интернет потребителите към други сайтове. Това е поредната стъпка от страна на Турция в опитите на правителството да ограничат достъпа на гражданите на страната до международните онлайн платформи и социални мрежи.

[caption id="attachment_404271" align="alignleft" width="300"]Гугъл емнаха Търция след спирането на YouTube Гугъл емнаха Търция след спирането на YouTube[/caption]

В официално съобщение на Гугъл се казва, че от южната ни съседка са успели да проникнат в услугата DNS, предоставяна от Гугъл и да фалшифицират данните от нея. Информацията беше съобщена лично от един от водещите инженери в Гугъл Стивън Карстенсен. Това се случва само няколко дена след скандала със спирането на YouTube в Турция.

Както знаете миналия четвъртък правителството на южната ни съседка отряза достъпа до онлайн видео платформата, чийто собственик е Гугъл. Седмица преди това пък в Турция беше спряна и социалната мрежа Туитър. Кабинетът взе тези крайни мерки след като в YouTube изтекоха кадри от тайна среща, на която са били обсъждани възможни тактики по отношение на кризата в Сирия, предават от БЛИЦ.